dr. Losonczi László - alapellátó gyermekorvos, Budapest, XIV. kerület

A páciens edukáció elengedhetetlen ahhoz, hogy egy egészségügyi rendszer jól működjön. Ha a lakosság jól edukált és egészségtudatos, az jótékony hatással van az egészségügy minden progresszivitási szintjének működésére. A jól edukált. kompetens szülő nem minden esetben kell, hogy az alapellátó gyermekorvoshoz, forduljon csak abban az esetben, amikor kompetenciáját meghaladó problémával szembesül. Ilyen módon az alapellátó gyermekorvos a felszabaduló idejét és kapacitását például olyan krónikus betegségek ellátására illetve gondozására fordíthatja, amelyre jól edukált, a mindennapos betegségek ellátásában kompetens szülők hányában nem lenne lehetősége. A krónikus betegek ellátása, gondozása révén pedig az alapellátó olyan tevékenységeket végezhet, amelyeket idő és kapacitás hiányában csak a járóbeteg-szakellátásban tudnának ellátni. Mindez pedig végső soron a járó- és áttételesen a fekvőbbeteg-szakellátás szintjén szabadít fel kapacitásokat, amely többek között a jelenleg még több hónapos, vagy akár éves várólisták csökkentését segíti elő.
Az 'Allergia Képzett Iskola' program egy hiánypótló kezdeményezés, a lakossági edukáció mintapéldája. Segítségével nem csupán az egyébként rendkívül fontos, a heves allergiás reakciók ellátásával kapcsolatos ismereteket adhat át az óvoda- és iskolai pedagógusoknak, illetve az érintett családoknak, hanem oktatási-módszertani mintakeretet adhat más, egészségügyi témájú anyagok átadásához - egy sémát, amelybe aztán más tematikák is behelyettesíthetők.
Jómagam egy kb. százezres lélekszámú - megyeszékhelynyi lakosú - kerületben dolgozom, ahol majd' húszezer gyermek él. Amikor hallottam az 'Allergia Képzett Iskola' programról, rögtön jelentkeztem, és felvéve a kapcsolatot kerületünk vezető pedagógusaival, hasonló izgatott érdeklődéssel találkozhattam. Egy ekkora volumenű helyen komoly szervezést igényel a program oktatásának megszervezése, de örömmel vállaltuk a kihívást, és szívből reméljük, hogy mihamarabb jó tapasztalatainkról számolhatunk be.