Allergia Képzett Iskola program

Célkitűzés

Az Allergia Képzett Iskola program az AKI az ételallergiás gyermekek biztonságosabb iskolai környezetének megteremtését célozza. Az iskolai környezetet itt a bölcsődétől az egyetemi kollégiumokig bezárólag értjük. Legfontosabb feladatunknak a pedagógusok és az iskolákban dolgozók képzését tartjuk. Fő hangsúlyt a súlyos allergiás reakció az anaphylaxia megelőzésre helyezzük, de fontos, hogy minden ehhez kapcsolódó problémával foglalkozzunk. 

Ez egy széles társadalmi összefogást igénylő program. ezért várjuk mindenkinek a segítségét

  • AKI érintett (AKI ételallergiában szenved, AKI-nek ételallergiás gyermeke van)
  • AKI ismer ételallergiás gyermeket
  • AKI-nek az iskolájában/óvodájában/bölcsődéjében osztályában/csoportjában ilyen gyermek előfordul
  • AKI allergiás gyermekek gyógyításával foglalkozik
  • vagy AKI egyszerűen csak segíteni szeretne.

Kik vagyunk, előzmények

2021 őszén Szigetváron megvalósult egy program, melyben a város pedagógusai ill. az gyermeknevelési intézményekben dolgozók részt vehettek egy előadássorozaton. Ezek az előadások megismertették őket az ételallergiák jelentőségével, tüneteivel és a megelőzésükkel, kezelésükkel. Nagy hangsúlyt fektettünk a legsúlyosabb allergiás reakció az anaphylaxia tüneteinek megismertetésére és megjelenése esetén az azonnali, sürgősségi teendők elsajátítására. Programunk nagy érdeklődést váltott ki a pedagógusok, intézményben dolgozók részéről és nagyon pozitív visszhangra talált.

Iskolák képzése

Nagyjából három éves koruktól a gyermekek a hétköznapjaik nagyrészét valamilyen gyermekközösségben töltik. Az otthon kialakított szabályok érvényüket vesztik. Ez egy ételallergiás gyermeket nevelő családban fokozott pszichés terheléssel jár. Elveszteni az irányítást az ételallergiás gyermek diétája felett jelentős szorongást okoz a szülőknek. Az allergia képzett iskola hálózat megteremtése azontúl, hogy a legfontosabb célt az ételallergiás gyermekek  biztonságát növeli, az ilyen családok életminőségének jelentős javulását is okozza.

Szülők feladatai

A szülőknek amikor közösségbe engedik ételallergiás gyermeküket vannak bizonyos feladataik/köztelezettségeik, hogy gyermekük az adott közösségben biztonságban érezze magát.

Hírek, cikkek, előadások, média megjelenések

Érdekes és hasznos cikkek, publikációk.