Ételallergiák

Most diagnosztizáltak ételallergiával

Szembesülni a ténnyel hogy gyermekemnél ételallergiát diagnosztizáltak, vagy hogy gyermekként ételallergiás lettél, sohasem könnyű. Tudnod kell azonban, hogy nem vagy egyedül! Hazánkban a 18 év alatti gyermekek 5-6% ételallergiás. Sokan járják már azt az utat, amin most Neked, és a családodnak el kell indulnia. Ez egy újratervezett élet kezdete. Sok olyan dologra kell figyelned, aminek korábban nem tulajdonítottál jelentőséget. Néhány tanáccsal ebben szeretnénk segíteni.

 1. Ha bármiben bizonytalan vagy, vedd fel a kapcsolatot a kezelő orvosoddal. Nincs rossz vagy buta kérdés, a legrosszabb, ha megválaszoltalanul maradnak a bizonytalanságok, aggodalmak.
 2. Az allergén elkerülésén – a megszorító diétán - kívül nincs mód az allergiás reakció kivédésére.
  1. kerüld az allergént tartalmazó ételeket és azokat is, amelyek nyomokban tartalmazhatják az adott allergént.
  2. Ne kísérletezz azzal, hogy mennyi mennyiséget fogyaszthatsz az adott allergénből mert ételveszélybe sodorhatod magadat!
  3. Mindig kérdezz rá az étel allergén összetevőire! Ebbe ne unj bele!
  4. Ne cserélgesd barátaiddal az ételed és az evőeszközeidet. Veszélyt jelent számodra.
 3. Mindig legyenek nálad a vészhelyzet esetén alkalmazandó gyógyszereid.
 4. (antihisztaminod és elsősorban az adrenalin injekciód -AAI)
  1. Ezt minden alakalommal ellenőrizd ahányszor elhagyod az otthonod.
  2. Tanuld meg és időközönként ismételd át az AAI használatát!
  3. Panasz esetén ne késlekedj annak beadásával!
  4. Bizonyos életkor felett tanítsad meg a barátaidat a rosszulléted tüneteire és az AAI helyes használatára.
 5. Egyéni sürgősségi beavatkozási kártyádat a vészhelyzetben értesítendők telefonszámával mindig hord magadnál!
 6. Tanuld meg az ételeken levő címkék értelmezését.
 7. Ne engedd, hogy az ételallergiád átvegye a sorsod feletti irányítást, élj teljes életet!

Miért lettem ételallergiás?

Feltöltés alatt

Ételallergia kezelése

Feltöltés alatt

Allergén kerülés

Allergén szinte bármi lehet (általában fehérjék) ami allergiás reakciót vált ki, így szinte bármelyik étel allergizálhat. Vannak azonban bizonyos ételek, amelyek nagyobb gyakorisággal válnak allergénné, mint a többiek. Ez a legyakoribb ételallergének 9-s csoportja. A következő ételek a tagjai: tej, tojás, földimogyoró, gabonafélék, halak, puhatestűek, diófélék, szója, kesúdió.

Az ételallergénekkel különbözőképpen kerülhetünk kapcsolatba. Leggyakrabban szájon át, elfogyasztásuk által kerülnek be a szervezetünkbe, de bőrön keresztül is kapcsolatba kerülhetünk velük és ritkán inhalációs úton a gőzüket belélegezve okoznak problémát. Az emberek nagyon gyakran érintik meg az orrukat, dörzsölik meg a szemüket így a kezünkről az orrba és a szem nyálkahártyájához bekerülő allergének szintén gondot okozhatnak.

Fontos megtanulnunk a különböző allergén előkerülési módokat, hogy hatékonyan tudjuk kivédeni az allergiás reakciókat.

 1. Orális út – amikor szájon át kerül be az allergén
  1. Az allergének igen kis mennyisége is heves reakciót tud kiváltani, ha elfogyasztjuk lenyeljük. Ez a leggyakoribb útja az allergén szervezetbe kerülésének, de az allergén például nyállal is átjuthat, így egy ártalmatlannak tűnő puszi, csók is életveszélyes lehet, ha az aki adja elötte az adott allergént fogyasztotta.
  2. Fontos a kereszt-szennyeződések (cross-contamination) figyelembevétele is.
 2. Bőr kontaktus
  1. Bőrünk kiválóan látja el védelmi feladatát és határolja el szervezetünket a külvilágtól. Ezért a bőrrel való érintkezés utáni súlyos allergiás reakció ritka. Az allergénnel való érintkezés helyén azonban, csalánkiütés, kipirosodás egyéb bőrtünetek felléphetnek.
  2. Fontos, hogy elsősorban a kisgyermekek nagyon gyakran érintik a szemüket orrukat szájukat a kezükkel így allergéneket vihetnek a nyálkahártyákhoz így növelik a súlyos allergiás reakciók veszélyét. A gyakori alapos kézmosás döntő jelentőségű a súlyos reakciók kivédésében.
 3. Allergének belégzése az inhalációs út
  1. Nagyon ritkán okoznak súlyos reakciót, de néha a főzéskor keletkező gőzökbe kerülő allergiát kiváltó fehérjék súlyos reakciót is kiválthatnak.
  2. Az ételek illata önmagában nem okoz allergiás reakciót, mivel az illatokért felelős anyagok (VOCs- volatile organic compounds) nem fehérje természetűek.

Kim, J.S. and Sicherer, S.H. “Living with Food Allergy: Allergen Avoidance.” Pediatric Clinics of North America 58.2 (2011): 459-470.
Living confidently with food allergy Anaphylaxis Canada
Tulve, N. et al. “Frequency of mouthing behavior in young children.” Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology 12 (2002): 259–264.
Nicas, M., and Best, D.J. “A study quantifying the hand-to-face contact rate and its potential application to predicting respiratory tract infection.” Journal of Occupational Environmental Hygiene 5.6 (2008): 347-52.
Hefle, S.L. et al. “Consumer attitudes and risks associated with packaged foods having advisory labeling regarding the presence of peanuts.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology 120.1 (2007): 171-176.
Perry, T.T. et al. “Distribution of peanut allergen in the environment.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 113.5 (2004): 973-6

Azok a bizonyos cimkék a dobozokon

Feltöltés alatt