Ételekre adott kóros válaszreakciók a szervezetben

Amikor a klinikai tünetek mögött valamilyen ételt gyanúsítunk, nagyon fontos, hogy az allergiás reakciót megkülönböztessük az egyéb nem allergiás eredetű reakcióktól.

Ételallergiáról akkor beszélünk, ha immunológiai folyamatok állnak a háttérben. Pseudó-allergiákról pedig akkor, ha allergiás immunfolyamat nem mutatható ki. Az ilyen ételekre adott adverz reakciók az intoleranciák (tejcukor, gyümölcscukor intoleranciák), a toxikus reakciók és ételmérgezések.

Ételallergia esetén az étel kis mennyisége is konzekvensen kiváltja az adott tünetet. A tünetek lehetnek, légútiak (szemviszketés, torok kaparás, tüsszögés, fulladás stb.), bőrön jelentkezőek (ekzema, csalánkiütés stb.), hasi panaszok (hasmenés, görcsök, diszkomfort érzés hányás).

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az életet közvetlenül veszélyeztető anaphylaxiás reakció. Erről bővebben olvashat a honlapunkon. Nagyon fontos azonban itt is kiemelni, hogy nem szükségszerűen kell kisérje a csalánkiütés, megjelenhet bőrtünetek nélkül is. Ilyenkor a hasi panaszok (görcs, hányás) és a keringés összeomlás tünetei (szédülés, tudatzavar, vérnyomás esés) kerülnek előtérbe.

Az anaphylaxia azonnali beavatkozás nélkül fatális. Elsődleges és egyedüli gyógyszere az epinephrin injekció. Ez gyors belövő injekció formájában elérhető hazánkban is. Ennek használatát mindenki könnyen elsajátíthatja és az oldalunkon ehhez is segítséget talál.