Kezdődik az ovi, iskola, és továbbra is szabályozatlan az anafilaxiás allergiások helyzete intézményekben.

 

Indul a tanév: szabályozatlan az anafilaxiás gyermekek helyzete az óvodákban, iskolákban

Sajtóközlemény

 

2022. augusztus 17. Szabályozás nélkül indul a tanév az anafilaxiás allergiások számára. A szülőkön és az egyes intézmények hozzáállásán múlik, hogyan tudják biztosítani a súlyos, életveszélyes allergiával élők intézményi létét és biztonságát. Országosan 25 ezer gyerek lehet érintett.

Az anafilaxiás allergiások ügye akkor került a figyelem középpontjában, amikor januárban egy 7 éves mogyoróallergiás kisfiú meghalt. Az iskolában ugyanis születésnapi zsúrt tartottak, amelyen mogyorótartalmú ételt is fogyasztottak, az allergiás gyermeknél pedig nem volt az anafilaxiások számára életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor. Sajnos csak idő kérdése volt, hogy ez a borzalmas tragédia bekövetkezzen, hiszen az anafilaxiás allergia kapcsán a magyarországi helyzet a tájékozatlansággal és a szabályozatlansággal írható le. Teljes elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest, ahol ez a kérdés már megoldott, a társadalmi érzékenység pedig a kultúra része.

Innen tudjuk azt is, hogy a még nem diagnosztizált esetek mintegy 20%-ánál az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik, amelyek, ha nincsenek felkészülve, akkor a januárihoz hasonló tragédia következhet be. Az anafilaxiás roham ugyanis perceken belül juttathatja életveszélyes állapotba az érintettet.

Hazai adatokat tekintve, dr. Papp Gábor gyermektüdőgyógyász, az Allergia Képzett Iskola (AKI Program) alapítójának kutatása ad támpontot. Iskola felmérése 100 ezer fős populációt fed le, amelynek eredménye, hogy hazánkban az ételallergia gyakorisága a 3-18 éves korosztályban 2,58%.  A legyakoribb ételallergén a tehéntej, tojás majd összesítve az olajos magvak, diófélék. Ha az adatokat az 1 440 000 intézménybe járó gyermekre vetítjük le, akkor ez 37-38 000 ételallergiás gyermeket jelent hazánkban, melynek 65-70%-a magas anaphylaxia rizikójú. Tehát 22-25 ezer gyermekről van szó, azaz minden második osztályba jár legalább egy ételallergiás gyermek.

„Az elmúlt hónapokban a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) és a civil szervezetek közbejárására számos változást sikerült elérni. Ezek fontos és előremutató lépések. Reméltük, hogy szeptember 1-re az intézményi protokoll is bevezetésre kerül, de ez egyelőre várat magára. Így sajnos a szülők felkészültségén, érdekérvényesítő képességén és az intézmények hozzáállásán múlik továbbra is minden.” – mondta el Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületének szóvivője.

A tét óriási, hiszen a gyermek élete múlhat azon, hogy allergénminimalizált környezetben legyen, ha mégis diétahiba történik, akkor a vele lévő pedagógus felismerje a tüneteket és azonnal életmentő ellátásban részesíthesse.

„A MAKIT, egyesületünk közreműködésével kidolgozta azt az intézményi protokollt, amelynek bevezetése a nevelési-és oktatási intézmények számára egyértelmű leírást tartalmazza, hogy mit kell tenni, ha anafilaxiás allergiás gyermek iratkozik be az intézménybe, továbbá, milyen általános felkészültséget kell biztosítani, ha egy korábban nem diagnosztizált esetnél lép fel súlyos, életveszélyes allergiás roham. Ezt a protokollt a szakmai szervezet elküldte a Belügyminisztériumba, ahol információnk szerint dolgoznak a terület szabályozásán, de ez úgy tűnik nem történik meg szeptember 1 előtt.” – tette hozzá Janklovics Natasa.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosának jelentése részletesen taglalja, hogy az anafilaxiás allergiásokat megilleti az oktatáshoz, biztonságos és egészséges környezethez való jog, amelynek biztosítása a nevelési-és oktatási intézmények alapvető feladata. Így nem fordulhat elő az, ahogy a korábbi években már számtalanszor, hogy az intézmények elutasítják a gyermekek felvételét. Ettől azonban nem lesznek felkészültek az intézmények és a pedagógusok arra, hogyan kell ezt megvalósítani, ezért sürgető a döntéshozók jogszabályi rendelkezése. 

Meg kell említeni, hogy óriási lépés volt, hogy július 1-től támogatott lett az EpiPen azon gyermekek számára, akik már bizonyítottan anafilaxiás allergiával élnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az intézményekben elérhető az anafilaxiás roham esetén életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor. Az egyéni sürgősségi táskában van minden anafilaxiás allergiás saját EpiPen-je, ennek folyamatosan vele kell lennie. Az intézményi EpiPen arra az esetre szükséges, ha olyan gyermeknek van rohama, akinek nem volt korábban ismert az allergiája. Ki kell emelni a darázscsípés következtében kialakult rohamot, amely nem egy szűrhető allergia.

Mit tehetnek addig is az érinttet szülők és intézmények?

„Maguknak kell kialakítaniuk az egészséges és biztonságos környezetet, amelyhez már a MAKIT és a civil szervezeti munkának köszönhetően számos támpontjuk van. A kidolgozott intézményi protokollt egyénileg tudják megvalósítani, dr. Papp Gábor AKI (Allergia Képzett Iskola) ingyenes, online oktató programját végezhetik el a pedagógusok, a közétkeztetőkkel való egyeztetéshez pedig a Közétkeztetők Szövetségének állásfoglalása nyújt támpontot, amelyet a HunGast Csoport, a legnagyobb hazai közétkeztető már be is vezetett.

Párbeszédre és együttműködésre van szükség, amíg a szabályozás megérkezik, és ehhez a MAKIT és az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület ajánlását javasoljuk alapul venni.” – hangsúlyozta Janklovics Natasa.

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület intézményi protokollja elérhető itt: https://www.allergiaaziskolaban.hu/hir/etelallergia-az-iskolaban-letoltheto-utmutato

Dr. Papp Gábor által kidolgozott AKI (Allergia Képzett Iskola) ingyenes, online oktatóprogram elérhető itt: https://www.allergiaaziskolaban.hu/

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosának jelentése elérhető itt:

https://www.ajbh.hu/documents/10180/697a7227-e40d-69a0-1afd-40a1b7a3ece7?fbclid=IwAR0ofr6N9R9k4aj4NJfO8XkdeXY7NkdvSjzomrnZANdKip_967xBHFoaEU8

A Közétkeztetők Szövetségének állásfoglalása a leggyakoribb allergének szándék szerinti kivezetéséről elérhető itt: https://www.kozszov.hu/wp-content/uploads/2022/05/ALLASFOGLALAS-Allergeniusz-Program_20220510_d.pdf?fbclid=IwAR24hLxJontNj1Bm3TVtiA09Hq6FtbfWA4FxPLPAMVbDEqEgGDZBz-pkIO4 A Hungast Csoport, a legnagyobb hazai közétkeztető már kivezette az általa ellátott intézményekből a szezámmag, földimogyorók és dióféléket.

 

Interjú, kapcsolat: Janklovics Natasa, szóvivő: 06 30 424 90 19

 

Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület

Szülőtámogatási-és érdekképviseleti nonprofit, civil szervezet, amely segítséget nyújt a súlyos, anafilaxia kockázatával járó allergiás embereknek.

Alapító tagjai: Dr. Csáki Csilla allergológus szakorvos, és érintett szülők, akik személyes érintettségük mellett szakmai kompetenciával rendelkeznek: Domonkos Brigitta, közgazdász, Janklovics Natasa, angol nyelv-és irodalomtanár, intézményi kommunikációs szakember, Fináli-Magyari Judit, klinikai szakpszichológus, Kiss Anikó, egészségügyi menedzser, szervezetfejlesztési-és kommunikációs szakember, Andrasev Szonja, dietetikus és Csizmazia Szonja.