Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) állásfoglalás

Az utóbbi hónapokban az allergiával, anafilxiával kapcsolatos média megjelenések egy részének téves, szakmailag kifogásolható tartalma miatt a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) a nemzetközi és hazai klinikai és tudományos irányelveknek megfelelően az alábbi állásfoglalást kívánja közzétenni.

  1. Tünetmentes egyénnél, legyen az gyermek vagy felnőtt allergia vizsgálat, sem bőrteszt, sem pedig vérteszt elvégzése nem javasolt és nem indokolt. Az allergia szűrése szakmailag hibás.
  2. Tünetmentes egyénnél kimutatott pozitivitás az allergénekkel szemben nem jelenti azt, hogy valaki allergiás a pozitív reakciót mutató anyagra. El kell különíteni a szenzibilizációt - klinikai tünetek nélküli pozitivitás a laboratóriumi tesztekben - és a valódi allergiát, melynél a kimutatott pozitívitás tünetekkel is jár. Az előbbi kezelést nem igényel, az allergia esetén viszont mindenképpen szakorvosi gondozás szükséges.
  3. Fontos leszögezni, hogy az allergológiai tesztek indikálása, a beteg panaszainak megfelelő teszt kiválasztása és annak értékelése allergológiában képzett szakorvos (allergológus, tüdőgyógyász, gyermek-tüdőgyógyász, gasztroenterológus, gyermek-gasztroenterológus, bőrgyógyász szakorvos) és nem a laboratórium feladata. 
  4. A beteg szakorvos általi vizsgálatának meg kell előznie a laboratóriumi tesztek elvégzését. 
  5. Az azonnali típusú allergia vagy a szenzibilizáció kimutatására a jelenlegi rutindiagnosztikában csak az IgE alapú tesztek alkalmasak, az IgG típusú ételintolerancia vizsgálatoknak szakmai alapja nincs. Az IgG alapú tesztek végzését semmilyen allergológiai szakmai szervezet sem javasolja.
  6. A MAKIT nagyon fontosnak tartja a gyermekeket gondozó és oktató intézményekben dolgozók képzését az ételallergiákról és annak legsúlyosabb változatáról az anafilaxiáról. A képzésre a MAKIT saját programmal AKI ( Allergia Képzett Iskola program) rendelkezik, amely leszögezi , hogy az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók képzése orvosi feladat.
  7. A MAKIT továbbra is együttműködési szándékát fejezi ki és szándékában áll fenntartani az eddigi jó munkakapcsolatot az allergia területén dolgozó szülői és egyéb civil szervezetekkel minden, szakmailag kellően alátámasztott, a pácienseink érdekében végzett, gyógyulásukat elősegítő szakmai feladattal kapcsolatban mindazokkal, akik a feni állasfoglalásban szereplő pontokat elfogadjak és magukra nézve is kötelezőnek tartják.