Iskolák képzése

Nincs annál szörnyűbb, mint amikor tehetetlenül állunk vészhelyzetben, és nem tudunk segíteni a ránk bízott gyermeken. A hirtelen kialakuló anaphylaxiás roham nagyon gyors cselekvést igényel. Perceken, maximum fél órán belül meghozott és végrehajtott helyes döntéseken múlik egy élet. A jó hír, hogy a váratlan helyzetekre így a súlyos ételallergiás reakcióra is fel lehet készülni.

Ételallergia az iskolában - letölthető útmutató iskolák, óvodák számára az Allergia Képzett Iskola kialakításához

Az iskoláknak két területen kell megkezdenie a felkészülést:

  1. A megelőzni a legrosszabbat, biztonságossá tenni az iskolát a legfontosabb terület.
  2. Felkészülés az anaphylaxiás sokk ellátására

Mik a felkészülés főbb pontjai:

A. diákhoz, személyhez kötött egyéni felkészülés

  1. Az iskolába beiratkozó diákokat beiratkozásnál ételallergia irányában ki kell kérdezni.
  2. Diéta szükségességének a felmérése és biztosítása.
  3. A reakció típusának, a lefolyás mikéntjének és súlyosságának rögzítése.
  4. Szükség van- e AAI (Adrenalin AutoInjector) -ra.
  5. A szülők figyelmét felhívni, hogy mindig legyen a gyermek táskájában (lehetőleg kettő) nem lejáratos, fel címkézett AAI.
  6. Legyen a gyermeknél vészhelyzeti telefonszám.
  7. Megkérni a szülőket, hogy az egyénre szabott sürgősségi terv a kezelő allergológus által kitöltve, legyen a gyermeknél, egyet pedig adjon le az iskolában.

B. Általános, az iskola egészére kiterjedő felkészülés.

  1. Az iskola minden dolgozóját ki kell képezni, hogy tisztában legyen az ételallergia fogalmával, tüneteivel.
  2. Minden dolgozót képezni kell, hogy felismerje a súlyos allergiás reakciót az anaphylaxiát, és az első legfontosabb lépéseket meg tudja tenni a gyermek életének megmentése érdekében.
  3. Minden iskolában kell keresni olyan önkéntes munkatársakat, akik megtanulják az AAI beadását vészhelyzet esetén.
  4. Az étkező kiemelt veszélyességi kategóriába tartozik, ezért az ott szolgálatot teljesítő munkatársaknak tisztában kell lenniük a sürgőssági ellátás alaplépéseivel.
  5. Szakmaii szervezetk által jóváhagyott anaphylaxia ellátási plakátok kihelyezése a tanári szobába, étkezőbe, esetleg folyosókra.
  6. Nem személyhez kötött AAI beszerzése és jól hozzáférhető, de biztonságos helyen (tanári szoba) való tárolása.
  7. A diétás étkeztetés folyamatos ellenőrzése.
  8. Az újonnan belépő kollégák képzése és képzés időnként megismétlése.
  9. Az ételallergiás gyermekek sokszor vannak kitéve fel nem ismert zaklatásnak akár felnőtt akár gyermek, kortárs részéről. A munkatársak és diákok képzése ez irányban, így nagyon fontos életminőség javító tevékenység.