Iskolák képzése
Nincs annál szörnyűbb, mint amikor tehetetlenül állunk vészhelyzetben, és nem tudunk segíteni a ránk bízott gyermeken. A hirtelen kialakuló anaphylaxiás roham nagyon gyors cselekvést igényel. Perceken, maximum fél órán belül meghozott és végrehajtott helyes döntéseken múlik egy élet. A jó hír, hogy a váratlan helyzetekre így a súlyos ételallergiás reakcióra is fel lehet készülni.
Az iskoláknak két területen kell megkezdenie a felkészülést:
- A megelőzni a legrosszabbat, biztonságossá tenni az iskolát a legfontosabb terület.
- Felkészülés az anaphylaxiás sokk ellátására
Mik a felkészülés főbb pontjai:
A. diákhoz, személyhez kötött egyéni felkészülés
- Az iskolába beiratkozó diákokat beiratkozásnál ételallergia irányában ki kell kérdezni.
- Diéta szükségességének a felmérése és biztosítása.
- A reakció típusának, a lefolyás mikéntjének és súlyosságának rögzítése.
- Szükség van- e AAI (Adrenalin AutoInjector) -ra.
- A szülők figyelmét felhívni, hogy mindig legyen a gyermek táskájában (lehetőleg kettő) nem lejáratos, fel címkézett AAI.
- Legyen a gyermeknél vészhelyzeti telefonszám.
- Megkérni a szülőket, hogy az egyénre szabott sürgősségi terv a kezelő allergológus által kitöltve, legyen a gyermeknél, egyet pedig adjon le az iskolában.
B. Általános, az iskola egészére kiterjedő felkészülés.
- Az iskola minden dolgozóját ki kell képezni, hogy tisztában legyen az ételallergia fogalmával, tüneteivel.
- Minden dolgozót képezni kell, hogy felismerje a súlyos allergiás reakciót az anaphylaxiát, és az első legfontosabb lépéseket meg tudja tenni a gyermek életének megmentése érdekében.
- Minden iskolában kell keresni olyan önkéntes munkatársakat, akik megtanulják az AAI beadását vészhelyzet esetén.
- Az étkező kiemelt veszélyességi kategóriába tartozik, ezért az ott szolgálatot teljesítő munkatársaknak tisztában kell lenniük a sürgőssági ellátás alaplépéseivel.
- Szakmaii szervezetk által jóváhagyott anaphylaxia ellátási plakátok kihelyezése a tanári szobába, étkezőbe, esetleg folyosókra.
- Nem személyhez kötött AAI beszerzése és jól hozzáférhető, de biztonságos helyen (tanári szoba) való tárolása.
- A diétás étkeztetés folyamatos ellenőrzése.
- Az újonnan belépő kollégák képzése és képzés időnként megismétlése.
- Az ételallergiás gyermekek sokszor vannak kitéve fel nem ismert zaklatásnak akár felnőtt akár gyermek, kortárs részéről. A munkatársak és diákok képzése ez irányban, így nagyon fontos életminőség javító tevékenység.