Kedves látogató,

ha rátaláltál a honlapunkra, az nagy eséllyel annak köszönhető, hogy van olyan gyermeked, tanítványod, aki az allergiások népes táborába tartozik, vagy akár Te magad érintett vagy. Valószínűleg olyan információkat keresel, amelyek segítenek a mindennapokat könnyebbé tenni.

A fejlett világban ma az ételallergiás gyermekek száma 7-8%-ra az ételallergiás felnőttek száma pedig valamivel alacsonyabbra 5-6%-ra tehető. Számuk folyamatosan növekszik, sajnos a csúcsot még biztosan nem érte el.

Az ételallergia sajátossága, hogy a diéta hiba súlyos, akár életet veszélyeztető allergiás reakciót (anaphylaxia) válthat ki. A felmérések szerint a gyermekkori, elsősorban ételallergia miatt bekövetkező anaphylaxiás reakciók 15-20%-a iskolában (óvoda, bölcsőde is beleértendő) lép fel. Ebből következően alapvető fontosságú, hogy a gyermekeket nevelő-oktató intézmények fel legyenek készülve az allergiás reakciók felismerésére és szükség esetén ellátásukra. Ez alatt nem elsősorban az iskolaorvosokat, védőnőket értjük, hisz a legtöbb iskolában részállásban dolgozva, a nap jelentős részben nincsenek jelen, hanem az iskolában dolgozó mindent személyt a pedagógustól a kisegítő személyzetig mindenkit.

"Meg kell teremtenünk az allergia barát iskolai környezetet, ahol az ételallergiás gyermekét reggel elengedő szülő biztonságban tudhatja szeme fényét. Ennek a célnak az elérésében segít az Allergia Képzett Iskola, az AKI program.

Honlapunk is ebben próbál segítséget nyújtani. Alapját az a Szigetváron elindult kezdeményezés képezi, amelynek révén sikeresen képeztük ki városunk iskoláinak (bölcsődétől a középiskoláig) dolgozóit az allergiás reakciók felismerésére és ellátására. A pedagógusokkal tovább dolgozva szeretnénk lerakni az Allergia Képzett Iskolai alapjait, integrálva számos remek nemzetközi kezdeményezést és tapasztalatot.

Természetesen minden jó szándékú kezdeményezést, ötletet szívesen látunk, nyitottak vagyunk a közös munkára, hogy hazánkban is elterjedjen az allergia képzett biztonságos iskola típus."

A Köszöntő 2021 január végén íródott. Az azóta eltelt egy évben nagyon sok mindent sikerült megvalósítanunk.

  • Létrejött online oktató platformunk, mely a pedagógusok, iskolai munkatársak, de az étallergiában érintett szülők és maguk az érintettek számára is ingyenesen nyújt, hasznos információkat és képzést. Büszkék vagyunk rá. hogy már közel 1000-n végezték el a tanfolyamainkat.    
  • A szakma széles rétegével sikerült megismertetni az AKI-t, hisz több kongresszuson tartottunk az AKI-ról, ételallergiáról és az anafilaxiáról előadást.
  • Elkészült egy felmérés, mely a 3-18 éves, gyermekintézménybe járók körében mérte fel az ételallergia gyakoriságát. Ez hazánkban 2,5%-nak adódott. Erről is olvashat a honlapunkon.  
  • A MAKIT és az AAE társszerzősége mellett elkészítettük az iskolák számára szóló Útmutatót.( honlapunkról letölthető)
  • Az Alapvető Jogok Biztosa kiadta állásfoglalását, melyben szükségesnek tartja az iskolai dolgozók képzését az anafilaxiáról és az ételallergiáról, és ehhez jó példaként az AKI programot említette.
  • Átadhattuk az első Allergia Képzett Iskola címet is Szigetváron, a Tinódi Lantos Sebestyén általános iskolának.
  • Az év második felére kialakítottuk támogatói elveinket, így a csatlakozó támogatóknak köszönhetően a program hosszú távú működése is biztosított.
  • Az év megkoronázásaként  decemberben átvehettük az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által kiírt Egészségértés pályázat Közönségdíját.

A munkát folytatjuk, mert szeretnénk, ha az AKI által biztosított védőháló minden iskolában létrejönne és védené az ételallergiás gyermekeinket.

Eddig is kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlap böngészése során.

 

Tisztelettel:

dr Papp Gábor
Az „Allergia Képzett Iskola az AKI” program alapítója