Kedves látogató,

ha rátaláltál a honlapunkra, az nagy eséllyel annak köszönhető, hogy van olyan gyermeked, tanítványod, aki az allergiások népes táborába tartozik, vagy akár Te magad érintett vagy. Valószínűleg olyan információkat keresel, amelyek segítenek a mindennapokat könnyebbé tenni.

A fejlett világban ma az ételallergiás gyermekek száma 7-8%-ra az ételallergiás felnőttek száma pedig valamivel alacsonyabbra 5-6%-ra tehető. Számuk folyamatosan növekszik, sajnos a csúcsot még biztosan nem érte el.

Az ételallergia sajátossága, hogy a diéta hiba súlyos, akár életet veszélyeztető allergiás reakciót (anaphylaxia) válthat ki. A felmérések szerint a gyermekkori, elsősorban ételallergia miatt bekövetkező anaphylaxiás reakciók 15-20%-a iskolában (óvoda, bölcsőde is beleértendő) lép fel. Ebből következően alapvető fontosságú, hogy a gyermekeket nevelő-oktató intézmények fel legyenek készülve az allergiás reakciók felismerésére és szükség esetén ellátásukra. Ez alatt nem elsősorban az iskolaorvosokat, védőnőket értjük, hisz a legtöbb iskolában részállásban dolgozva, a nap jelentős részben nincsenek jelen, hanem az iskolában dolgozó mindent személyt a pedagógustól a kisegítő személyzetig mindenkit.

Meg kell teremtenünk az allergia barát iskolai környezetet, ahol az ételallergiás gyermekét reggel elengedő szülő biztonságban tudhatja szeme fényét. Ennek a célnak az elérésében segít az Allergia Képzett Iskola, az AKI program.

Honlapunk is ebben próbál segítséget nyújtani. Alapját az a Szigetváron elindult kezdeményezés képezi, amelynek révén sikeresen képeztük ki városunk iskoláinak (bölcsődétől a középiskoláig) dolgozóit az allergiás reakciók felismerésére és ellátására. A pedagógusokkal tovább dolgozva szeretnénk lerakni az Allergia Képzett Iskolai alapjait, integrálva számos remek nemzetközi kezdeményezést és tapasztalatot.

Természetesen minden jó szándékú kezdeményezést, ötletet szívesen látunk, nyitottak vagyunk a közös munkára, hogy hazánkban is elterjedjen az allergia képzett biztonságos iskola típus.

Reméljük sok hasznos információt találnak a honlap böngészése során.

 

Tisztelettel:

dr Papp Gábor
Az „Allergia Képzett Iskola az AKI” program alapítója