allergiaaziskolaban.hu

AKI program

Az Allergia Képzett Iskola program az ételallergiás gyermekek biztonságosabb iskolai környezetének megteremtését célozza. Az iskolai környezetet itt a bölcsődétől az egyetemi kollégiumokig bezárólag értjük. Legfontosabb feladatunknak a pedagógusok és az iskolákban dolgozók képzését tartjuk.

Allergiák

Ételallergiák

Az ételallergia meghatározás egy ernyő diagnózist jelent, melybe nagyon sok klinikai megjelenés tartozik. A súlyosság szervenként nagyon változó, ráadásul a klinikai megjelenés korlátozódhat egy-egy szervre, de kiterjedhet a szervezet egészére. Hátterében minden esetben immunológiai folyamat áll, melynek során a szervezet az amúgy ártalmatlan ételallergénekkel szemben elveszíti a toleranciáját és idegenként felismerve allergénként reagál rá. Legsúlyosabb formája az életet veszélyeztető Anaphylaxia.

Darázs, méh csípés allergia

Ha egy kiadvány, legyen az hagyományos vagy online az anaphylaxiával foglalkozik, a mérges rovarok csípése által kiváltott allergiás reakcik nem megkerülhetőek. Az ételallergiák számának emelkedéséig, a gyermekkori nem gyógyszer okozta anaphylaxiákat legtöbb esetben méh vagy darázscsípés okozta hazánkban. Ellátásukra minden ugyanúgy igaz, minta az egyéb allergének kiváltotta anaphylaxiákra. Az ismert méh és darázs csípés allergiás gyermekeknél az EpiPen felírás mellett a legfontosabb az immunterápiás programban való részvétel.

Léguti és bőr allergiák

Az asthma bronchiale a leggyakoribb gyermekkori krónikus megbetgedés. Gyakorisága 8-10 % tehető. Az ételallergia és az asthma gyakran jelentkezik együtt. A súlyos allergiás reakció kialakuláasában az asthma bronchiale mint rizikó tényező szerepel. Az atópiás bőrfolyamat az atopiás/allergiás menetelés első tüneteként jelentkezhet. A bőr barrier funkció károsodásának szerepe az ételallergiák kialakulásában egyre jobban megismert folyamat. 

Anaphylaxia

A legsúlyosabb allergiás reakció, mely közvetlen életveszéllyel jár. Sürgősségi gyógyszere az adrenalin autoinjector (AAI). Tüneteiről felismeréséről a honlapunkon bővebben olvashat.